Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
  • Lorem ipsum

Kies een Cadeau

Ik wil geen cadeau

Waarom kleuren van make-up op websites er anders uit kunnen zien dan de werkelijkheid

3 Jul 2024
door Suzanne

Wanneer je online winkelt, vertrouw je op de afbeeldingen die je op websites ziet om een idee te krijgen van het product dat je wilt kopen. Maar het komt vaak voor dat het product er in het echt anders uitziet dan op de foto. Dit kan teleurstellend zijn, vooral als je hoge verwachtingen had op basis van de foto's. In deze blog leg ik uit waarom dit gebeurt en hoe schermen van invloed kunnen zijn op de manier waarop je productfoto's ziet.

Fotografie en Nabewerking

1. Professionele Belichting: Productfoto's worden meestal gemaakt in een gecontroleerde omgeving met professionele verlichting. Dit zorgt ervoor dat het product er op zijn best uitziet. De verlichting kan kleuren en texturen accentueren die in normaal licht minder zichtbaar zijn.

2. Nabewerking: Na het fotograferen worden de foto's vaak bewerkt met software zoals Photoshop. Kleuren worden aangepast, oneffenheden worden verwijderd en het product wordt visueel aantrekkelijker gemaakt. Dit kan leiden tot een verschil tussen de afbeelding en het echte product.

Technische Verschillen tussen Schermen

1. Schermresolutie: Schermen hebben verschillende resoluties, wat betekent dat het aantal pixels dat ze kunnen weergeven varieert. Een afbeelding op een scherm met een hogere resolutie kan scherper en gedetailleerder zijn dan op een scherm met een lagere resolutie. Dit beïnvloedt de waargenomen kwaliteit en details van een productfoto.

2. Kleurkalibratie: Niet alle schermen zijn gelijk gekalibreerd. Professionele monitoren voor grafisch ontwerp zijn vaak gekalibreerd om kleuren zo nauwkeurig mogelijk weer te geven. Consumentenmonitoren, televisies, en telefoonschermen zijn dat vaak niet, wat kan leiden tot kleurverschillen.

3. Schermtechnologie: Verschillende schermen gebruiken verschillende technologieën, zoals LCD, LED, OLED, en Retina. Elke technologie heeft zijn eigen manier om kleuren en helderheid weer te geven, wat kan resulteren in variaties in hoe een foto wordt weergegeven.

4. Helderheid en Contrast: De helderheid en het contrast van een scherm kunnen door de gebruiker worden aangepast. Hogere helderheid en contrast kunnen kleuren levendiger laten lijken, terwijl lagere instellingen de kleuren kunnen doen vervagen.

Omgevingsfactoren en Gebruikersinstellingen

1. Kijkhoek: Vooral bij LCD-schermen kan de kijkhoek van invloed zijn op de kleuren en helderheid die je ziet. Vanuit een bepaalde hoek bekeken kunnen de kleuren en helderheid veranderen, wat de perceptie van het beeld beïnvloedt.

2. Blauwlichtfilters en Nachtmodus: Veel apparaten hebben blauwlichtfilters of nachtmodi die de kleuren warmer maken om oogbelasting te verminderen. Dit kan de kleuren van productfoto's veranderen en ze minder nauwkeurig maken in vergelijking met het originele beeld.

3. Softwarematige Aanpassingen: Besturingssystemen en browsers kunnen hun eigen kleurbeheer en aanpassingen toepassen. Sommige browsers hebben kleurcorrectie-instellingen die afbeeldingen anders kunnen weergeven dan andere browsers.

4. Omgevingslicht: De hoeveelheid en het type omgevingslicht waarin je een scherm bekijkt, kunnen ook de perceptie van kleuren en helderheid beïnvloeden. Sterk zonlicht kan een scherm er anders uit laten zien dan wanneer je het in een donkere kamer bekijkt.

Waarom Het Belangrijk Is

Het is belangrijk om te begrijpen waarom productfoto's er anders uit kunnen zien op verschillende schermen, zodat je beter geïnformeerde aankopen kunt doen. Wees je bewust van de technische en omgevingsfactoren die van invloed kunnen zijn op wat je ziet. Als je twijfels hebt over een product op basis van de foto's, lees dan de beschrijvingen zorgvuldig en zoek naar reviews van andere klanten. Dit kan je helpen een beter beeld te krijgen van wat je kunt verwachten.

Conclusie

De volgende keer dat je online winkelt en een productfoto ziet, onthoud dan dat verschillende factoren, van professionele belichting en nabewerking tot de technische eigenschappen van je scherm, invloed kunnen hebben op hoe het product eruitziet. Door deze factoren in gedachten te houden, kun je beter begrijpen waarom er soms een verschil is tussen de foto en de werkelijkheid, en kun je teleurstellingen voorkomen.

Happy shopping!