GEZOND (OP)VOEDEN!
OP DE KLEINTJES LETTEN….
Ook met een klein(er) budget kun je gezond leven!
Vaak horen we mensen zeggen dat een gezonde leefstijl zo duur is, maar dat hoeft zeker niet zo te zijn. Door je bewust te worden van de keuzemogelijkheden, kun je, ook met een klein(er) budget, prima werken aan een gezond leven. Met onderstaande tips hopen we je daarbij te helpen.
Deze 10 bespaartips zullen een mooi begin zijn om zo gezond mogelijk te eten voor een zo laag mogelijke prijs.
1. Eet vooral groenten en fruit uit het seizoen;
Op internet zijn mooie groente en fruit seizoenskalenders te vinden. Groenten en fruit uit het seizoen zullen goedkoper zijn en meer voedingsstoffen bevatten dan groenten en fruit dat al even ligt opgeslagen of een lange reis heeft gehad (en vaak al geoogst is voor het rijp is).
2. Kies ook eens voor diepvriesgroenten;
Diepvriesgroenten zijn zeker zo voedzaam en in sommige gevallen zelfs voedzamer dan verse groenten. Dit komt doordat diepvriesgroenten direct na de oogst worden ingevroren waardoor er geen vitaminen en mineralen verloren gaan. Daarnaast is het snel te bereiden en kun je precies gebruiken wat je nodig hebt.
3. Probeer eens wat minder vlees te eten;
We eten met z’n alle veel meer vlees dan we nodig hebben. Kies voor een kleiner stukje vlees en probeer ook eens om niet alle avonden vlees te eten.
4. Maak het lekker zelf;
Koop geen pakjes, zakjes, voorgesneden groenten of kant-en-klaar maaltijden. Deze producten zijn niet alleen duur, het is ook nog eens veel minder voedzaam dan wanneer je het zelf maakt. Pakjes en zakjes zitten vol met suikers en schadelijke e-nummers en de voorgesneden groenten en kant-en-klaar maaltijden bevatten veel minder vitaminen en mineralen dan verse of diepvriesgroenten.
5. Haal je boodschappen eens op de markt;
Zeker aan het einde van een marktdag kun je hier veel geld besparen.
6. Kies bewust welke voedingsmiddelen je biologisch koopt;
Door de eisen die gesteld worden aan biologische landbouw, zullen de biologische groenten en het fruit vele malen minder bespoten zijn dan niet biologische groenten en fruit. Appels kun je het beste eten met schil, daarom is het goed om appels biologisch te kopen. Maar kies je voor bananen, dan haal je de schil er sowieso af, dus kun je best kiezen voor een niet biologische banaan. Probeer zo bewust te kiezen welke voedingsmiddelen je wel en welke voedingsmiddelen je niet biologisch koopt. En vergeet niet… het is altijd nog beter om niet biologisch fruit te eten dan helemaal geen fruit!!
7. Maak je eigen moestuintje;
Dit is een goedkope manier en het is nog leuk ook! Met de moestuintjes van AH zijn veel gezinnen al aan het (moes)tuinieren geslagen. Super leuk en leerzaam voor kinderen. Zelfs op een balkon kun je al je eigen moestuintje maken… Wees creatief als dat nodig is!
8. Drink geen frisdranken;
Frisdranken zijn erg duur en bevatten daarnaast ook nog eens veel suikers en andere stoffen waarvan je niet wil dat je kinderen ze binnen krijgen. Kinderen die geen water lusten zijn verslaafd aan de suikers die ze normaalgesproken binnen krijgen. Bouw dit langzaam af en ook jouw kinderen zullen water lusten!
9. Gooi geen eten weg;
Zorg dat je niet meer voorraad hebt dan je op kunt. Weeg je voedingsmiddelen af voor een maaltijd, zodat je niets hoeft weg te gooien of vries restanten in.
10. Wees prijsbewust!
Om de juiste keuzes te kunnen maken is het goed om je bewust te zijn van de prijzen. Probeer er daarom goed op te letten wat de voedingsmiddelen kosten. Zo kun je ook beter inschatten of een aanbieding wel echt een voordeel oplevert.
Heel veel succes met het toepassen van deze tips. Hopelijk helpt het om op een andere manier naar voeding te kijken en mogelijkheden te zien in plaats van obstakels.
Lieve groet, Ilja en Michelle